Boldog Karácsonyt!
 
Advent és Karácsony
 
 
Karácsonyi ételek
 
 
Karácsonyi édességek
 
 
Karácsonyi italok
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Ildikó Bratz Gyűjteménye!


 
 
Linkek
 
 
Menü
 
 
Halászlé hagyományosan

Halászlé hagyományosan

 

 

 

Hozzávalók (6-8 személyre)

 

 

2 ponty (egyenként kb. 1 kg), 1 púpozott evőkanál , Szegedi különleges fűszerpaprika, 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém, só, 1-2 szem burgonya, 6-7 közepes vöröshagyma

 

      A halat húsvágódeszkára vagy az asztalra fektetjük úgy, hogy a farkát egy tiszta konyharuhával a bal kezünkbe fogjuk. A jobb kezünkben kissé ferdén tartott késsel (vagy speciális halkaparóval) a fej irányába haladva vigyázva eltávolítjuk pikkelyeit. Ezután másik oldalát is lekaparjuk, majd hasával magunk felé fordítjuk. Törzsét leszorítjuk, éles, hegyes késsel a végbélnyílásnál beleszúrunk, és a hasat egészen a fejig felhasítjuk. A felvágáskor arra kell ügyelni, hogy a késsel ne hatoljunk túl mélyen a hasüregbe, mert megsérthetjük az epét, amitől a hús keserű lesz. A felvágott hasrészt kézzel kissé szétnyitjuk, és a fej tövénél a belsőrészek végződését átvágjuk (ujjunkkal elcsípjük), majd az egészet kiemeljük. Ebből a haltejet, illetve az ikrát félrerakjuk, a többit kidobjuk. Ezután a hal fejét lecsapjuk, majd a kopoltyúját, a szemét és sárgás színű, úgynevezett keserűfogát kivágjuk. Utóbbit azért kell eltávolítani, mert az alaplé keserű lesz tőle. Az így előkészített haltörzset és -fejet jól megmossuk, a munkaterületet letakarítjuk. A filézés következik: a kibontott, fej nélküli haltörzset vágódeszkára fektetjük úgy, hogy a háta felénk nézzen. Ezután a fejrésztől lefelé haladva a húst a gerinccsont mellett vékony késsel bevágjuk. Közvetlenül a csont mellett haladunk egészen a farokig, ahol a húst teljesen levágjuk, majd a bordacsontok mellett - de a csontok átvágása nélkül - a halhúst lefejtjük a csontokról. A hal másik oldalával is hasonlóan járunk el. A halfiléket bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, majd éles késsel a faroknál a bőr és a hús közé vágunk. A bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre teljes egészében lejön. A halhúst a pörkölthöz hasonlóan kockákra vágjuk, és a pirospaprikával, a cseresznyepaprika-krémmel és 1 kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva hűtőszekrénybe rakjuk. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk. A burgonyát kockákra, a hagymát vékony karikákra vágjuk, és 2,5 liternyi vízbe szórjuk. A halcsontokat és a halfejet belerakjuk, 1 evőkanálnyi sót adunk hozzá, majd fölforraljuk. Egy kis rést hagyva lefödjük, és 1,5-2 órán át főzzük. Esetleg egy csokor petrezselymet, idényben 1-1 szem paradicsomot és paprikát, paprikacsumát is adhatunk hozzá. Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, a hagymát meg a burgonyát szitán a leszűrt lébe törjük. A halcsontokról és a fejről – ha egy kissé kihűltek – lefejtjük a húst, és ugyancsak áttörjük. Az így kapott sűrű halalaplevet fölforraljuk, és a pácolt halkockát meg a belsőséget 5-6 percig főzzük benne. Ha kell, utánasózzuk, végül darált cseresznyepaprikával tüzesebbé tehetjük. Úgy is főzhetjük – sőt, ez a klasszikusabb –, hogy a hal fejéből és farkából készítjük az alaplevet, átszűrjük (persze ezt is át lehet passzírozni). A hal törzsét fölszeleteljük, így patkó alakú szeleteket kapunk, és ezeket főzzük a levesbe.

 

 

Elkészítési idő: 3 óra.

Egy adag: 173 kcal / 720 kJ.

Italajánlat: száraz vörösbor Szekszárdi Merlot '98.

 

Jótanács: - A híres bajai halászlé is hasonlóan készül, de attól különleges, hogy úgynevezett gyufaszáltésztát főznek bele. Ez tojásos gyúrt tészta, amit pontosan akkorára kell vágni, mint egy gyufaszál. - A halászlé készítése időigényes és sok vesződséggel jár, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert lefagyasztható. - Aki a hal tisztításától, bontásától idegenkedik, vásároljon külön tisztított halfilét, csontot és fejet, esetleg belsőséget. Igaz, így a leves valamivel drágább, de a főzés lényegesen egyszerűbb. Sokan esküsznek rá, hogy a halászlé többféle halból az igazi. Az értékesebbeket a pontyhoz hasonlóan megtisztítjuk, és a halhúst pácolva félrerakjuk. Az apró halakat, például a törpeharcsát tisztítás után egyben a levesbe főzzük, majd áttörjük. - A pontyot úgy tisztítjuk meg, hogy a farokrészénél éles késsel a pikkely és a bőr közé szúrunk. A kést lapjával a fej irányába tartjuk, élét néhányszor jobbra-balra fordítjuk, így a pikkely elválik a bőrtől. - Ha gyerekek is esznek a levesből, a filék kockákra vágása-kor tegyük félre azokat a darabokat, amelyekben biztosan nincsen szálka, s halalaplében külön főzzük meg. - Ha az alaplé egy napot a hűtőben áll, a tetején összegyűlt zsírt könnyen leszedhetjük. - Ha bármilyen más halételt készítünk, filézés után a csontokat és a fejet fagyasszuk le, azután, ha összegyűlt egy halászlére való, főzzük meg..

 

 
 
Karácsonyi versek
 
 
Karácsonyi dalok
 
 
Karácsonyi mesék
 
 
Szaloncukor
 
 
Óra
 
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 
Zene
 
 
Testvér oldalak
 
 
Számláló
Indulás: 2006-08-13
 
Képek
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints