Halászlé
Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa, 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsó, pirospaprika, só.
Elkészítése: Lényeges, hogy a halászlét többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a leves igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes és erős paprikával, sóval, és kb. egy órán át főzzük. Utána ezt a levest átszűrjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a zöldpaprikát, paradicsomot és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó a halászlé, ha az edényből fölszálló gőztől kezünk összetapad.
|